Tuesday, February 18, 2014

Изкуствени хора - Michael Hussar |




  Моливът се движи плавно и уверено, легнал удобно в опитната длан. Черният му графит разпаря белотата на листа и пред погледа ни започва да изплува образ. С всеки следващ неумолим щрих от празнотата на небитието се проявява все по-ясно разкривено лице, което би изпищяло цялото си същество, ако не бе така изпито от мъчителна болест. Оживяващите очи се впиват в нас от двуизмерния си затвор и ни карат да се чувстваме нищожни и безсилни, поради невъзможността си да направим друго, освен да чувстваме болката им. За миг фин цигарен дим изплува от раковата пръчица, затъкната между пръстите на свободната ръка на художника, и измества фокуса на опиянения ни поглед върху себе си. Това ни издърпва обратно в реалността, но съзнанието ни е безвъзвратно пленено от света на графитеното лице и драпа панически обратно към него.


Нашите трескави преходи между действителността и фикцията не трогват непознатия творец. Студеният му поглед  продължава да следи строго играта на молива, а устните му са плътно стиснати под побеляващата си космена покривка. Дали не задържат нещо, напиращо да излезе иззад тях? Дори и да е така, тишината остава ненарушена. Тук, в потъналото в сенки мазе, няма дори часовник, който да смути плътното беззвучие, но ако имаше, то той би отмервал последните минути, задържащи слънцето зад хоризонта. Загадъчният създател на лицето предусеща края на нощта и хвърля догорелия фас на цигарата си. Ръката му насочва молива към целулозната повърхност в едно последно бързо и добре премерено движение. Лек замах и делото му е завършено. Непознатият ни домакин се обляга спокойно назад, а крайчето на устата му трепва в лукава усмивка – на болезнено разкривеното лице от листа е вдъхнат достатъчно живот, за да може то с лекота да разруши границата между своя собствен свят и реалността. 
Поредният кошмар е роден


и ти си в него. Добре дошъл в макабреното царство на Michael Hussar.






За разлика от много свои колеги, почти 50-годишният Michael Hussar остава наистина непознат за своите почитатели. В официалната му уеб страница отсъства раздел “Biography”, Уикипедия почти няма с какво да допринесе, а малкото факти за личността, стояща зад картини като широко известната „Daddy’s girl”, с които разполагаме, се изравят с много настойчива и предимно неблагодарна работа. Предвид и поразителната липса на интервюта, явно Hussar предпочита да държи фокуса на заинтересованите върху творенията си. А това никак не е трудно.






Севернокалифорниецът не е случаен човек – зад дяволското майсторство в гротеската стои образование в Art Center College of Design, Пасадена, под погледите на учители като Judy Crook (специалист по теория на цветовете) и Richard Bunkall. След това Hussar продължава престоя си в същото учебно заведение още декада, но в позицията на преподавател.  

Съдейки по творбите му, изкуственият ни човек може преспокойно да бъде титулуван „гранд арогантен циник“ и не е изненада, че тихият учителски живот не е точно неговата стъклена пантофка. Hussar държи в ръцете си силни карти като талант, иновативност и опит и ги изиграва по възможно най-добрия за самия себе си начин – приблизително продължава преподавателската си кариера, но под формата на уъркшопове в Европа и САЩ, където разкрива пред присъстващите тънкостите в портретното майсторство. Така си осигурява доходоносна работа, съчетана с пътувания до нови места и срещи с интересни хора, предимно художници (Chet Zar) и татуисти (Murran Billy), а през свободното си време се концентрира върху бълване на нови кошмари по старошколски метод, с маслени бои върху платна, на които по-късно ще отделим малко повече внимание.

[P.S. Ако постът ти се струва недовършен, то има защо...]

Wednesday, February 12, 2014

Valentine's Day

Здрасти,


купувате ли бонбони Линдт във форма на сърца?


Колежката Анима направи топ на филми, Естествено сгафи тук-там
и веднага след това, идва и моят пост


Барми Топ Около 10 Големи Филма:

за разлика от Анима, реших да ги класифицирам
по един-два филма от жанр!



1. Долнярски Екшън от 80-те





Cobra


Постерът си казва всичко. Има зараза. Има и лечение. The Night Slasher, батенце. Така се казваше главният на психарите...само Тъпаци като тия в Шадоуденс не могат да разберат Величието на този тип кино.





2. Комиксова Гейтащина


Batman Returns без милиграм съмнение!




и заради Кристофър Уокън и заради Ума и заради Тим Бъртън и заради 1992, която си е Убийствена година, защото тогава имаше Хеви, Траш, Дет и Блек!!! И всеки си знаеше какво слуша. Сега има думи като мат, джент, химически-кор, географски-кор, Педерастки-кор и ей такива безумия...

Пингвина на Batman:Завиждаш ми, защото съм истински изрод, а ти трябва да носиш маска...

Поклон






3Sci Fi


Aliens




коленете ти нямат менискус
яж сперма с кус кус
искаш да се събличаш гол в автобус
искаш да сменяш скоростите там с дзадника си




4Фентъзи



Уилоу!


заради некакви мили детски спомени, иначе не помня кой знае колко от него
правен е с въображение, спор няма




5Биографичен



Walk the Line







Много над всички други. Първо, защото към Джони Кеш имам някакво отношение все пак и второ, защото филмът е Супер. И трето, Хоакин е супер певец




6Филм за Геове


и тук Наградата присъждам на Kick-Ass

който ме познава, знае защо







7Крими/Трилър


The Usual Suspects бих казал, НО за да има и нещо класическо




Double Indemnity(1944)





8Horror

и тук едно нещо ще кажа:Духане!













9 Adult


и отново без съмнение


Asian Anal Addiction

с ей такива зловещи мацки


















защото както казва юзърката в замунда, Грациела:тия как ще акат с тез разпраните дупета



Култ!





Dying Fetus ще свирят на Мейнстейджа на Download 2014, в събота 14 юни

искам някой да попита: Ама защо ще подгряват Fall Out Boy?






ще се видим...


















































ТОП ФИЛМИ НА АNIMA

Барми каза - когато правиш топ 10, няма как да си сериозен. Ако е топ 10 на любимите ти метъл групи - още по-малко... Този път ще се занимаваме с игрални филми. И такива е хубаво да се гледат и като се замисля съм изгледала доста...

Започваме в обратен ред с НОМЕР 10


A.I., често описван като мост между Кубрик и Спилбърг, всъщност си е доста кубрикски филм. Мегаломанията е налице, вниманието към детайла - също. Всъщност точно този сблъсък между Кубрик и Спилбърг прави този филм много интересен за гледане и единствен по рода си даже близо 13 години след излизането си - а все едно беше вчера... Защо е един от любимите ми филми? Защото въпреки мелодрамата и всичко останало "спилбъргско", това си е едно съвсем реално бъдеще. Напук на всичко дори и в момента в Япония човешките взаимоотношения биват замествани от машини.

НОМЕР 9


How much is lost? How much is gained? Тези въпроси опитва да задава този безспорно комплексен и разчупен филм на Alejandro Inarritu. Филмът ме грабна със силните си герои и инерцията, която непрекъснато набира с няколкото си паралелни сюжета, докато стигне до големия финал. А че Шон Пен е пич на място е ясно - той и в реклама на Савекс 2 в 1 ще стои добре...

НОМЕР 8!


Ето го и него! Никой не е казал че трябва винаги да сме сериозни, нали? От всичките buddy comedy-та този е НайГолемият, и то по много показатели. Първо - тъп е, но по много НеСериозен начин и всички, които са имали общо с Bad Boys, го осъзнават и си личи. Второ, самият факт, че знаеш колко е тъпо това, което гледаш и въпреки това се хилиш като хиена, е показателен за качествата на тази Черна комедия, която винаги мога да си пусна и да се накефя.

НОМЕР 7


Не съм сред най-големите фенове на Тарковски (и изобщо не харесах Соларис...) но Сталкер ме отвя. Едновременно философски натоварен, но адски красиви дълги кадри, това е филм, който просто те поглъща и не те оставя до самия край. 


ЕТО ГО И 6



В началото подходих доста скептично към този безспорно прехвален до дупка трилър, но признавам, че не беше трудно да ме спечели. Мементо просто ти се харесва и привидно разпиляната история си е коз.

НОМЕР 5


Тони Монтана!

НОМЕР 4



Bakjwi (на английски Thirst) е любимият ми корейски филм и един от любимите ми филми изобщо. Метафората за неутолимата жажда, пренесена във филма чрез вампиризма е здраво удряща и абсолютно пленяваща. Bakjwi е много ефективен в пренасянето на посланието си и ме накара да се смея, да се замисля за неща, които не съм предполагала, че ще се замисля, и да се ужася от чудовищната човешка природа.

НОМЕР 3



Не знам доколко този филм е животопроменящ, но знам, че с тънката си сатира и неприкрития си цинизъм American Beauty просто гази навред. Всичко. Филмът е красив и то не само заради прелъстителната, но наивна Мена Сувари, но и заради едновременно сладкия си и горчив край.

И НОМЕР 2



Преди да гледам Chinatown не знаех дали харесвам мистерии. И още не знам. Просто Chinatown е почти перфектен филм. 

ЙОЛОООООО

ФИЛМ НОМЕР 1 

ЕТО ГО!



Ето го и Обезателно НайГолемиятФилм! 

Funny Games пикае върху стандартите в киното! Само виж онези двама лешпери с ръкавици като на Мики Маус - какво всъщност може да се каже за НайГолемияФилм??? Много неща...

но преди всичко...

Илиан Вълшебник. И яйца.