Saturday, November 30, 2013

THOR: INTO DARKNESS



Тъй... Това трябваше да е нещо като rant от сорта колко големи тъпаци са Marvel, но реших да ви го спестя. Така или иначе рядко пиша за филмчета, нека поне е нещо различно от писанията на Barmy. Не че имам нещо против него, но защо пък и да си приличаме. 
Така че ето ви 10-те неща, които ме ОТВРАТИХА в новия Тор: Бог на Наторяването...

1. Мозъкоизнасилващите ярки ефекти - Добре де, ефектите са яко нещо ще кажат някои. Да ама не - в този филм има една тъмна материя с яркочервен цвят, която ще ти избожда очите общо взето цял филм. Към края ме болеше главата. Някаква грозна "прашна" HD Текстура, яркочервен цвят и малко светкавички, просто ей така. И за капак на всичко трябва през 5 минути нещо голямо да се движи и да е прозрачно като през изкривено стъкло. Ясно е като бял ден че в този филм са сипвани пачки с големите камиони, но поне да бяха изхарчени с вкус, като в Jurrasic Park или Avatar, например.

2. Прекомерната политическа коректност - Като има негър на екрана знаеш, че той ще е със саможертвата. Като има жена знаеш, че или ще е "леката" и "безмозъчната" като Дарси и ще се хвърля на всеки втори мъжага с 70 сантиметра бицепс, или ще е "силната", като героините на Портман и Русо и ще го демонстрират непрекъснато. ОЧЕВИДНО писането на триизмерен женски персонаж е дори по-трудно за холивудските сценаристи от всичко на света. Но това е друга тема... За която трябва скоро да има пост.

3. Out-of-character - Докато в първия филм Один прокужда Тор заради избирането на насилие пред дипломацията, то в този филм Один иска да жертва цялата си 10 хилядна армия срещу тъмните елфи и тяхното супероръжие и се налага Тор да го разубеждава. Не знам какво да добавя повече...А, да, самият Тор сякаш за 2-те години пауза между филмите е станал напълно нов човек! Ако го харесвахте заради леката му безразсъдност, то пригответе се да бъдете разочаровани. Но за сметка на това всеки останал герой (без Ерик Селвиг, който е леко откачил) си е останал буквално същия, плюс лафовете.

4. Disaster/destruction porn - Добре де, марвълски филм е и е нормално разни хора да рушат сгради с телата си, но тук вече избива в Майкъл Бей-щина! И с тези урагани, Холивуд просто са решили във всеки филм да се разрушава известна сграда и това е.

5. Елиминирането на готини герои просто за шоков ефект - Тази година няма по-лош случай на този синдром от този филм, сигурна съм. Ще го изпитате нека преброя... 4 пъти през целия филм. Противно е, защото е много евтин трик за запомняне на филма по-дълго.

6. Слаб лошко - Първите 60 минути от филма непрекъснато ще ни се напомня колко е силен и непобедим лошкото а накрая Тор просто пръцка и го побеждава. Не, изобщо не сме виждали това клише в марвълските филми, ама ИЗОБЩО!

7. Все по-противни поддържащи герои - Имам огромно уважение към Портман, но героинята й в този филм е просто неиздържима. През 90-те минути времетраене тя се пробва да изневери на Тор, отказва се, горе-долу прецаква всичко и в крайна сметка се нагажда както й е удобно, защото знае, че големия и мускулест швед ще е винаги там да я пази. За другите какво да кажа - Хаймдал е все така безполезен и не знае какво прави у филма освен да ни напомня как вижда всичко и след 30 секунди да се окаже че нещо му е убягнало.

8. Безсмислени жертви на килограм - Асгардската армия очевидно е много могъща, но още с навлизането в самата история ще гледаш в потрес как шепа елфи с лазерни оръдия избиват 30-40 асгардци ей така, а в следващия момент елфите виждат, че няма смисъл и си тръгват, само за да бутнат всичко с кораба си миг по-късно. Ми, знам, нищо ново в Холивуд, но си е просто някак си студенокръвно.

9. Предвидимост - Нямаше да е такъв проблем, ако филмът не се опитваше толкова много да бъде непредвидим. Понякога е мързеливо изобщо да не се опитва, но пък в този случай е по-скоро тъпо. Не е ли несериозно да се опитва да те убеди в продължение на 5 минути плачене, че Локи е мъртъв, като е ясно, че не е? Или да повтаря една и съща сцена със Селвиг, тичащ гол наоколо като знаеш, че той само се прави на луд и всъщност е нормален? Това всъщност си е и експлоатация на емоциите на зрителя.

10. Никакви цици - Имаш Kat Dennings в каста си и правиш тъп филм? Ами престъпление си е да я държиш в пуловер цял филм. Затова ето една снимка от мен -



Анима отново си го изкара на нещо. Ако не си критикарче като мен - сори, че ти изгубих времето. За всички останали - лека нощ...

No comments:

Post a Comment