Sunday, March 17, 2013

Интервю - Lethal Steel


Хеви метълът никога не е бил забравян, отхвърлян и непопулярен у нас. И все пак винаги при нас са идвали и предимно имаме достъп до най – известните и вървежни групи, което много често означава всъщност посредствени групи. Смея да твърдя, че не така стоят нещата с младите лъвове от Швеция Lethal Steel. И всъщност дори и да не направят и крачка напред повече, демото им ще остане в историята като нещо, само за истинските ценители на стила. Прям, честен, откровен хеви метъл, без простащината на повечето групи в тази сфера. Сега ме е яд, че не им зададох въпрос относно най – известният травестит от Швеция – Ингви Малмстийн...нищо, следващия път.

Lethal Steel са:


Sebbe – бас
Leo – барабани
Johan – китари
Viktor – вокали
 Jonte - китари

Слъчко: Бихте ли представили себе си и групата с няколко думи?

Viktor & Sebbe: На въпросите отговарят Viktor (вокали) и Sebbe (бас). Останалата част от Lethal Steel са Leo (барабани), Johan (китара) и Jonte (китара). Всички сме от Стокхолм, Швеция.

Слъчко: Защо избрахте да свирите хеви метъл в традиционните за стила корени на 80  - те?

Viktor & Sebbe: Слушаме тази музика още от деца, започвайки с Judas Priest и класически банди като тях, като разбира се изучихме голяма част от NWOBHM – сцената и старата шведска сцена. Когато аз (Viktor) и Leo решихме да направим група се получи естествено да свирим именно в този стил, който ни повлия най – много.

Слъчко: Какво ви е мнението за т.нар ‘хеви метъл ренесанс’, който се появи в последните години? Имате ли любими групи от най – новата вълна в хеви метъла?

Viktor & Sebbe: Забавно е, че хората оценяват старият хеви метъл звук, но за съжаление ние не съм много наясно с групите от текущата сцена..

Слъчко: Харесвате ли  RAM? Имате ли някакъв контакт с тях?

Viktor & Sebbe: Не ги познаваме лично, но сме ги виждали няколко пъти, те са много готина група!

Слъчко: Швеция се асоциира предимно с дет метъла, дори има и такъв под – жанр да го наречем, Swedish death metal, смятате ли, че това е честно при положение, че имате групи от  80’s като Glory Bells, Wizzy Blaze, Lynx, Hiroshima, Axewitch etc, просто да спомена някои на прима виста?

Viktor & Sebbe: Да, прав си, това не е особено справедливо и честно! Сцената от 80-те на Швеция е един от основните източници на любими групи за нас, имам предвид неща като GOTHAM CITY, MINDLESS SINNER и HEAVY LOAD. За нас е тотална мистерия защо тези хора не получиха по – голяма популярност извън Швеция...

Слъчко: Не се ли превърна вече в нещо модно днешно време – това да се свири хеви метъл the old school way?

Viktor & Sebbe: Ха-ха! В интерес на истината ‘модата’ малко е позатихнала напоследък тук в Швеция. Най – модното нещо при нас сега е да се свири в по – грууви стила на 70-те, твърдия рок, което се обяснява с огромната популярност на групи като GRAVEYARD, WITCHCRAFT... Може би ако се бяхме появили няколко години по – рано, щяхме да сме в центъра на вълната, съгласен съм...





Viktor & Sebbe: Смятам, че хората биха могли да правят нещо доста по – градивно, вместо да спорят по интернет...




Слъчко: Много хора са на мнение, че хеви метълът е нацяло изчерпан стил, съгласни ли сте?

Viktor & Sebbe:  Изключително трудно е да направиш нещо истински оригинално и все пак да свириш ‘чист’ хеви метъл, но повечето от големите групи си имат индивидуален стил и звук, дължащ се на различните хора, които композират музиката. Докато хората се радват на стария хеви метъл, ще им харесват и новите групи, навлизащи в същия коловоз...

Слъчко: Свирите ли често на живо?

Viktor & Sebbe: Съвсем скоро направихме първите си два концерта и смятаме да излизаме пред публика редовно през новата (2013) година. Даже имаме доста запланувани концерти в следващите месеци. Може би в някой момент ще е възможно да дойдем и до България, ако хората искат да ни видят и чуят...

Слъчко: С течение на времето хеви метълът стана част от популярната култура, но истинския хеви метъл в ъндърграунда ли остана?

Viktor & Sebbe: Това много зависи от дефиницията на ‘ истински хеви метъл’. JUDAS PRIEST са изключително известни и популярни, но се възприемат като класически хеви метъл, от друга страна има ТОНОВЕ от забравени ъндърграунд банди, които мейнстийм слушателят едва ли ще си направи труда да изрови.

Слъчко: За съжаление една от най – известните банди от Швеция са SABATON (особени при нас), по мое мнение те са доста далеч от образа на хеви метал, възприемам ги по – скоро като оперетни артисти, а вие какво смятате?

Viktor & Sebbe: Никога не сме ги слушали особено,  чухме няколко песни, но много бързо разбрахме, че това не е нашият тип музика.

Слъчко: Издали сте 4 – песенно EP, което е много добро, имате ли планове за дългосвирещ албум?

Viktor & Sebbe: Със сигурност ще запишем цял албум скоро. Дори имаме напълно готов и достатъчен материал за такъв, но сме доста неорганизирани що се отнася до тези неша. Все пак имаме конкретно намерение да запишем една – две песни, които ще са достъпни само чрез интернет.


 Слъчко: Всъщност каква музика слушате? Само хеви метъл? Други стилове не ви ли вдъхновяват?

Viktor & Sebbe: Слушаме много различна музика, но най – вече олд – скуул рок и метъл. Но също така сме повлияни и от старата фолклорна музика на Швеция.





Слъчко: Много хора считат, че хеви метъла се изчерпва с неща като пиене, хубаво прекарване на времето, мотори, войни, битки и тем подобни, но всъщност за какво е хеви метълът и какво вие по – точно влагате в своя хеви метъл?

Viktor & Sebbe: Хеви метълът е предимно свързан с хубавата музика, но определено има изградена култура около него на пиене и fucking around общо взето...Ние също имаме своето участие в подобни неща, но правим хеви метъл просто, защото обичаме тази музика.


Слъчко:.Важни ли са текстовете за вас или музиката е на първо място?

Viktor & Sebbe: Когато аз (Viktor) пиша музика, се старая да извличам отправна точка от темите, с които се занимаваме. Понякога цяла песен се излива от няколко написани думи, понякога текст се появява поради един – два рифа... Не мога да кажа точно, за нас и двете неща са еднакво важни.



Слъчко: Имам един малко по – специфичен въпрос относно песента ви ‘March Of The Caroleans’ – навярно не всички от нашите читатели знаят (всъщност и аз не знаех преди да тракна у гуугъл....) , че Caroleans са били войни на кралете Чарлз  XI  XII, и са били дълбоко и високо религиозни (войниците). Въпросите са дваще пишете ли още песни на историческа тематика? И по какъв точно начин религията е съвместима с битки, войни и отнемане на човешки животи? Мислите ли, че религията е по – скоро ефектен трик, чрез който войниците са били заставяни да са верни, лойални и готови на всичко?

Viktor & Sebbe: Хмм, историческите събития биха могли да бъдат голямо вдъхновение, но в случая с ‘March Of The Caroleans’ става въпрос не за историческо събитие, но за това как войниците биват върнати към живот от зли сили, за да изпълнят дълга си към краля. Относно религията: смятаме, че е била предимно използвана като средство (и все още е) за подбуждане на фанатизъм и за покоряване на хората. Много често религията е давана като причина за война, макар че не смятаме, че е имало война, чиято единствена причина да е религията...

Слъчко: Има много отявлена конфронтация в нета между хора, които харесват класическите неща от 80-те и лапета, фасцинирани от нови музики като  Bring Me The Horizen, Asking Alexandria, Parkway Drive, etc. – вашата позиция каква е?

Viktor & Sebbe: Смятам, че хората биха могли да правят нещо доста по – градивно, вместо да спорят по интернет за тези неща. Все пак в защита на хеви металистите ще кажем, че тази нова музика наистина не струва.

Слъчко: Има ли много позИОри в хеви метъла днес?

Viktor & Sebbe: Чувстваме, че има много неистински хора в сцената, за които имиджа е над всичко

Слъчко: Логото на бандата ви има някои ‘сатанински’ детайли (имам предвид краищата на някои букви, които приличат на опашката на Сатаната.:)  Против религията ли сте, или просто е така, за да изглежда по – гъзарско.

Viktor & Sebbe: Това е просто дизайн. ‘Злото’ е класическа тема за целия метъл ми се струва. Ние сме по – скоро на атеистичната/агностическа страна на нещата.

Слъчко: Има ли стомана, която да не е смъртоносна? (пост – модерна игричка на думи на Слъчинко с названието на групата Lethal Steel)

Viktor & Sebbe: Може би обърнат кръст?

Слъчко: Поздравления още веднъж за демото ви и накрая няколко последни думи към българските фенове, хеви метълът е доста популярен сред нас....

Viktor & Sebbe: Много благодарим за подкрепата и се оглеждайте за нов материал от Lethal Steel  в близкото бъдеще!!!



Може да се свържете с Lethal Steel по следните начини:



http://www.facebook.com/pages/Lethal-Steel/180410868756424?ref=ts&fref=ts

No comments:

Post a Comment