Monday, August 12, 2013

Изкуствени хора – Марина Бичкова

Without tradition, art is a flock of sheep without a shepherd. Without innovation, it is a corpse. – Уинстън Чърчил


 Не знам за теб, но на мен вече ми втръсна да гледам как все повече хора на изкуството се „заиграват“ с куклите, като се чудят как да им придадат възможно НайИзвратен, направо гротесков вид, за да прескочат границите на стандартното. Сигурно знаеш за тодлърпийдите на Jon Beinart, или за Living Dead Dolls, които, честно казано, така и не успяха да провокират каквато и да е емоция у мен.  Изобщо пред очите ни са минавали безброй изкривени форми на кукли, като започнем с тези, заместващи сексуални партньори, минем през онези, които вместо дрехи имат незавидно гъсто окосмение, което притежателя на нещото да избръсне, и стигнем до зомбираните хорър пластмасови бебета с хищно разтегнати напукани устни, разкриващи прогнилите им остри зъбки. И, питам се аз, сериозно ли това е НайАдекватният отговор на износения чар на порцелановите кукли с големи букли, стъклени очи и викториански рокли; на мръснишки усмихнатите съвършенства, обединени под името Barbie; на застиналите по средата на сладкия си пирует сувенирни балеринки или на изписаните матрьошки? Да, определено прескачаш стобора на изчерпаните откъм идеи традиции, но това, да вземеш нещо  красиво и невинно и да го превърнеш в свиващо стомаси върховно въплъщение на декаданса, не е бягане през полето на новаторството, а по-скоро тромаво потъване в блатото на безвкусицата. 

Сред всички гениални и недоразбрани творци обаче, една млада дама с грациозен замах пълни взора на почитателите си с красота и меланхолична нежност. Малките й, стабилни руски пръсти се движат безпогрешно и оставят след себе си прелестни порцеланови създания, разказващи с очите, лицата, татуировките и изобщо целите си тела истории, откраднати от реалния свят и пренесени в едно вълшебно пространство.

Запознанство с Марина и нейните деца:

„Приятелите ми обичаха да си играят с кукли, а аз бях обсебена от желанието да ги създавам!“ – С тези думи чаровницата Марина Бичкова хвърля светлина върху началото на НайГолямата си любов – тази към комплекса от изкуства, от чието преплитане се получават изящните куклички, обединени под името Enchanted Dolls. „За да създам една кукла, трябва да вложа умения от доста области – скулптуриране, инженерен дизайн,  живопис, гравиране, изготвяне на матрици, скициране, работа с тел и други метали, мода, дизайн на бижута. И аз искам да мина през всичко това и нищо по-малко!“.
И наистина, Enchanted Dolls са сигурно НайРазпознаваемитеКукли в света – големите изрисувани очи почти говорят от нежните лица, телата заемат какви ли не, нерядко предизвикателни пози, благодарение на подвижните стави, а анатомично издържаните фигури често предизвикват неодобрителни погледи от страна на по-консервативните естети. Защо, питат Бичкова, твоите кукли са толкова провокативни? Със самоувереността на преуспял артист Марина обяснява как масата кукли са просто играчки за деца, без пол, асексуални предмети, докато нейните творения имат гениталии и това ги прави уникални. Младата създателка на Enchanted Dolls споделя, че  обича всяка една част от творенията си и те никога не биха могли да постигнат желаното от нея самата внушение, ако телата им не се доближаваха максимално до човешкото. Марина дори се чувства неудобно, когато трябва да покрие натуралната красота на куклите си с дрехи.


Малко повече информация за куклите:
Освен порцеланови, живеещата в Канада рускиня вече изготвя и пластмасови и смолени кукли, които респективно намаляват в пъти малкото състояние, с което ще трябва да се разделиш, ако държиш да станеш собственик на една пленителна красавица по законен път. Само за сравнение, една порцеланова кукличка може да смъкне от спестяванията ти около 6 -10 -20, дори  50 000 канадски долара, в зависимост дали телцето й е обгърнато от ръчно изработените от Марина тоалети. Всъщност, през 2010г. цената на една от голите чаровници достига  до втрещяващите $40 000, докладват WhatSellsBest.com, което ни накара да се замислим до число с колко нули може да скочи на търг стойността на една облечена кукла. Едно изречение пауза, за да си поемеш дъх и да укротиш пулса си след шока. $1450 е цената на една небоядисана, а $2150на завършена, изработена от смола кукла. Освен по-ниската цена, едно от предимствата на този вид Enchanted Dolls е, че можеш сам да подбереш лицето (европейско или азиатско), цвета на очите и цвета на косата на бъдещата си придобивка. Сигурно вече се надига въпросът за смисъла на съществуване на порцелановите кукли. Има една основна разлика между тях и смолените – първите са тематични, те интерпретират конкретни идеи и са наистина неподражаеми, докато вторите са по-скоро тривиални, просто част от многото подобни.

При поръчка, избраната от теб кукла може да бъде доставена в специална кутийка-легло, страшно удобна за съхранение както на малката ти красавица, така и на CD-та, моливи, химикали, писма, гримове и всяко друго нещо, което би съхранявал в несесер. Тази опаковка обаче би ти излязла $30. Имаш избор между три впечатляващи дизайна – Cinderella, дело на LostFish, Gardens of Delight или Elena the Beautiful (последните две са изработени от Natalia Pierandrei).




Новости:
Последните интересни събития около творчеството на Марина са, че на 16.08.2013г. ще се състои представянето на новата й кукла – Sleeping beauty. Това ще се случи на изложбата All (My) Starts по повод на 10-тата годишнина на Strychnin Gallery в Берлин. Вече има публикувани няколко снимки на малкото порцеланово съвършенство. Основните й особености се състоят в това, че лицето на Sleeping beauty е вдъхновено от Ренесансовите рисунки с маслени бои – склопените очи на куклата са големи и обли, устните й са малки, но подпухнали, нослето й е съвършено право и дълго, светлите вежди са гъсти и приятно заоблени, а брадичката е остра. Златистата коса на Спящата Красавица е изработена от меката козина на ангорска коза, тежката корона е бронзово парче, обгърнато в пласт 14-каратово злато и богато орнаментирано с 11 аметиста и 9 сладководни перли. Има ли все още живи съмнения, дали творенията на Бичкова са съкровища?

Друга радостна новина е, че Марина е на път да се премести в по-голям и по-удобен за нея студио-апартамент, което, надяваме се, ще подпомогне по-добрата организация на работата й, а това определено е належащ въпрос, особено след като стана ясно, че артистката е стартирала грандиозен проект, нещо като лично предизвикателство – огромна порцеланова кукла, различаваща се от предшестващите я красавици единствено по размери, т.е. ставите, фината изработка и всички основни черти на Enchanted dolls ще бъдат на лице. Имайте предвид, че една малка кукла краде невинно между 300 и 500 часа от времето на Марина, така че едва ли можем да очакваме завършването на гигантското изключение в близко бъдеще.



„Искам да създам НайНезабравимата и прелестна играчка в света“ – целта на Марина е висока, но не и непостижима. Ето и три очарователни доказателства:

Necrophilia
Композиция от две кукли и стъклен ковчег, създадена през далечната 2006г. Тук ставаме свидетели на един интересен и НайВече абсолютно логичен прочит на познатата ни приказка за Снежанка. „Няма как да не се зачудя кой нормален мъж би целунал по чудо запазения труп на красива жена, поместен в стъклен ковчег насред гората? Има едно –единствено логично обяснение на ситуацията – принцът е некрофил!“ И така, скрити под шарени костюми, украсени с весели парченца мънисто, сладководни перли, 10-каратово злато, австрийски кристали и какво ли още не, телата на принца със слабост към мъртви жени и бледата, с изпъкващи морави синини, Снежанка разказват мрачни приказки, съблечени от лековатата детска наивност.

The Shape Shifter – 2009г.
Напомня на Фиона от филма Шрек. Само се загледай в кафеникаво-червените й вълнисти коси и зелените й очи. Не можем да пренебрегнем и историята зад куклата – Shape Shifter (Mammalius Kinesis) e изключително интересен бозайник, страшно развит древен вид, който може да променя външността си и да се превръща в каквото пожелае, при това самото превръщане е лек, ефирен процес, оставящ като краен резултат несъизмеримо по красота създание. Хайде сега да се напрегнем и да си спомним кой търпеше метаморфози всеки ден по време на изгрева и на залеза, при това на епичен музикален фон? Връщаме фокуса върху куклата. Откъм материали нямаме нищо кой знае колко удивително – чисто сребро, бронз и стъкло за изчистените аксесоари на Shape Shifter, а останалото са си просто елементарните съставки, без които не би могло да се създаде кукла. Интересно е обаче, че за разлика от повечето кукли на Марина, които са „татуирани“, Mammalius Kinesis е гравирана. Семпло и нежно, без натоварващи детайли, просто чиста красота, отпращаща мислите ни към дивата, но съвършена и строго организирана природа.

Surviving
Може би НайВъздействащатаКукла на Марина Бичкова, Surviving е израз на съпричастността към болните от рак на гърдата жени. Дълбоките сини очи и розовите орнаменти, красящи главичката и пръстчетата на това порцеланово творение, контрастират с нежността си на грубите разкривени белези, останали след борбата със смъртоносната болест. Можеш да съжаляваш Surviving, да плачеш за нея, да скърбиш тихо часове наред, опитвайки се да съпрeживееш болката, която куклата излъчва. Поне докато не се загледаш добре. Макар и лишено от НайЖенствените си части, тялото й е все още красиво. И още по-важно – то е живо. Съжалението става излишно, когато порцелановият взор на Surviving се сблъска с твоя собствен. Идва ред на уважението и любовта. Не толкова към бездиханната кукла, колкото към жените, преборили се за възможността да продължат да дишат. Carpe dieM!


Артист – Марина Бичкова
Занимание – Enchanted Dolls
Държава – родом от Новокузнецк, Русия, понастоящем живее във Ванкувър, Канада
Образование – бакалавърска степен по изящни изкуства в Института по Изкуство и Дизайн „Емили Кар“, Бижутерия във Ванкувърското училищно настоятелство

Активност – от около 2002г. до сега
http://www.enchanteddoll.com/

2 comments:

  1. Можеш да намериш информация за това в сайта на куклите -http://www.enchanteddoll.com , също така се мяркат и в Ebay под името си - Enchanted Dolls :)

    ReplyDelete