Saturday, December 24, 2016

Невероятното пътешествие на кери кинг, който си заклещи........

........главата в гъзЪ
и прекара доста време там
!


Бих искал да кажа, че втори сезон на Salem е добър. Парчето, което звучи по време на началните надписи е все същото на Галфона Мерилин Менсън. КУР!

Нашият Капитан Джон Олдън го намериха едни индианци
научиха го на това-онова, обясниха му значението на текста на Саймън и Гарфънкъл:
people hearing without listening
и не на последно място: изрисуваха му тялото



и ей го, озверел да трепе вещици
проблемите му са  два: а) има добро сърце
б) влюбен е във вещица, ма то у всеки сериал е така, нали?
Инак няма да е сериал
КУР







Мери Сибли все още е като муха без глава, поведението и НЕ е на супер яката мацка на Мрака. Напротив! От скука взе да се сваля с некакъв Лайнар. Докато не дойде Джон да ги содомизира и двамата



освен това има синче-идиотче, което ще си разкрие потенциала скоро
в средата на сезона съм между другото
КУР





Важно: в този сериал се извършват злокобни ритуали у сека серия, убиват се котки, мишки, жаби пълзят от устите на произволни хора, събират се части от трупове, режат се курове, ядат се очи, а най-важната съставка е прясно лайненце от зак снайдър....адски трудно се намира.






Ако не искате да приличате на това.......всъщност може и да искате, знае ли човек


Cazzo






Страшна мацка, червенокоса вещица сваля свещеник. Който пък ходи само по проститутки. Още не е осъзнал, че мечтата му е на път да се сбъдне. На Коледа стават чудеса.






Въпреки това, което споменах във ''Важно'''
сериалът е толкова хорър, колкото са адекватни ревютата в оперейшън кино
Не е необходимо да си Арсен Люпен, за да разбереш, че няма нищо общо с хоръра. Романсче нейде в края на 17 век, аз лично не виждам нищо лошо.

Vaffanculo







Вещицата на Вещиците, Графинята, пред която всички треперят
току-що е научила, че Дядо Коледа й носи flying dildo drone за 2300 долара

Кур


Галфон ли си
ако
гледаш сериали?








Saturday, December 17, 2016

Всяка сутрин Dave Mustaine става все по-Прост



Пичове,

Има 2 положения, при които човек може да говори каквото си поиска, без това да му се отрази кой знае колко положително или отрицателно. Случай номер едно: Когато се казваш Стивън Кинг, Дж. К. Роулинг или.....Стамен Стаменов, може би?... Ясно е какво искам да кажа. Имаш милиони фенове. Няма какво да доказваш. Името ти работи за теб. Хора от техния калибър могат да издадат книга с празни страници и тя ще стане бестселър на Ню Йорк Таймс, КУР за Slayer times и на къвто си искате Таймс. Случай номер две: Когато си Галфон, който има блог, от който се интересуват 5 човека. Гаджето, брат ти и родителите ти (в случай, че си им казал). Тогава също имаш свободата да бръщолевиш каквото си искаш, защото очевадно на светът не му дреме за теб. В този ред на мисли в НГС сме късметлии. Никой не се интересува от нас. Нямаме гаджета. Можем да си постваме клипчета как серем на тоалетната чиния, можем да пишем за политика, футбол и войната в Сирия. Все тая.

Въпросът тази вечер е: Защо Gotham е Велик сериал?

Щото е имбецилски? Щото е пълен с галфони, слаба актьорска игра, безумни обрати, постоянна игра на ''иди ми, дойди ми'' и куп лешперщини, които няма да изброявам? Не, не и не. Готам е Велик сериал, защото..................

..........................аз казвам така!

2 години живея с тези герои, съчувствам им, плача и се смея с тях. Сезоните започват септември, имат кратка зимна пауза, после рестарт и април-май приключват. Не ме питайте как се чувствам лятото. Зле, много зле. Неусетно личните ми героини Juelz Ventura, Monica Santhiago, Monica Mattos, etc бяха заменени от Джим Гордън, Пингвина, Барбара Кийн и тн. Готъм Е глътката свеж въздух, която ме спаси от тоталната пасивност, в която се намирах няколко години. Нечовешки отвратен от всичко (за филми и сериали говоря), буквално като избирател пред  урните през 2016, просто нямаше какво да гледам. Освен бразилските мацки, Естествено. 




Нещо повече: Готъм Е глътката, чашата, бутилката свеж въздух, за която никъде не съм видял нито едно ревю. Не очаквайте Педерасти като оперейшън кино да пишат за този сериал. Беше ми ясно още в средата на първи сезон. PodMosta! Webcafe! Avtora.com!  Shadowdance.com! ASS-king Alexandria.org! От подобни сайтчета няма да научите НИЩО. Платени педерунгели и слуги на Найден (който пък е Личната Кукла на Ани Цолова, ама тва е дълга тема). Да не каже някой, че не съм обективен. И НГС е Тъпотия, ама никой не ни плаща.

Трябва ли да казвам нещо друго? НЕ съм фен на комиксите. Само и единстено ''Дъга'' и ''Чуден свят'' признавам, а сега някой да каже, че не съм патриот. Такова Cazzo, такава Verga ще му подам, че.......ще му хареса най-вероятно.

Не съм фен и на филмите за Batman, с изключение на първите два, разбира се. Тим Бъртън все пак. Опс, НЕ съм почитател и на Бъртън, но тия двата са доста добри.  Впрочем, сериалът не е за Batman, там той е 14-годишен келеш, който виси в pornhub по цел ден, докато верният  Алфред мисли, че повереникът му учи.

Проблемът е, че това словоизлияние заприлича на любовно писмо от 16-годишна фентъзи фенка до педераста Оралндо Блум/Леголас или къвто е там. От думи, минавам на картинки. 

ЗАЩО Готъм е Велик? Педерасти ли са Deep Purple?



Щото има Джим Гордън-Тотален Пич, ченге, уж идеалист, но не съвсем. И той има мръсни тайни. И той се рови по ония сайтове, дето две мацки си пишкат в устите една на друга. Все пак в сравнение с родната Милиция, мисля, че е ОК




Щото има Харви Бълок-партньорът на Джим, пиянде, простак, пичага. Всъщност тези двамата са гротескната версия на Маконъхи/Харелсън от Истински детектив. 




Фиш Муни-Дамският бос на подземния свят в Готъм. Съпругата на Тъпака уил смит е в ролята, която в миналото е била певица на Уникално Скапаняшка група, свирила на тъпия Озфест. Който знае името на групата-Убивам го с удоволствие!




Барбара Кийн: бивше гадже на Джим Гордън, която полудя, мина през психиатрия Аркам и за 3 сезона изживя 10 живота общо-взето. Гордън все още е влюбен в нея, но не смее да си признае. Вместо това е наел хора да я следят и снимат и продава креватните й занимания като аматьорско порно. Казах ви, че е Отрепка.




Ед Нигма! Любимецът на всички. Патолог към милицията, цар на гатанките, психопат. С Гордън имат личен конфликт. Сериозен тип...от НайСериозните!





Лий: другото гадже на Гордън, също патолог, единственият нормален персонаж тука. Вече познавам сценаристите, ясно ми е, че и тя ще се окаже некой she-male, копрофил или просто приятелка на Hristina Kacarova у фейсбук.





Тео Галаван: Уникален Педераст'. Член на древен Готъмски клан, смъртен враг на семейство Уейн. И единственият, който съдра гъзЪ на Джеймс Гордън от бой. Това беше и Пиковият момент на сериала.




Осуалд Кобълпот, разбира се. От момче, в което босовете си бършеха подметките, успя да се издигне до върха. Побъркан колко си иска, двамата с Нигма аха да станат гаджета...и все нещо се проваля. Love conquers all, казва Тъпака джо лин търнър........


Малка пауза. Destruction са Педераси!





Хюго Стрейндж! Противен Педераст'. Гнусен хомосексуалист. Долна borboleta. Лекар, който си прави експерименти с лудите в Аркам. Ако гледате често Нова телевизия и БиТиВи, значи познавате доста от творенията му.






Джарвис Теч: Нечовешки Гнусен Педерунгел! Цар на хипнозата, изключително опасен във всяко отношение.



Вече знаете Защо Готъм е Велик. Няма противни, долни, изплескали Лайнари от холивудските филми тук. Перфектно подбрани актьорчета, изпълняващи Перфектно това, което се иска от тях. Включително слабата игра.




Wacken, Hellfest, Graspop, Кацни ми на Кура pop
и подобни корпоративни фестчета
Духане





















Thursday, December 15, 2016

American Horror Story: Roanoke


    След 5 сезона лутане като на девственик между краката на колежанка, AHS най-накрая заслужи името си, като се превърна в по-размазващ хорър сериал от The Walking Dead. Разбирай ме буквално.


 Въпреки че историите за призрачни къщи с присветкващи лампи, затръшващи се врати и пълзящи в коридорите сенки не са чудо невиждано, тук AHS извежда играта на ново ниво.


 Класическите „БАУ“ сцени са приятно дозирани и разредени с чисто варварски извращения, използвани като мъчения в отдавна отминали векове. На фона на психо кошмара, който се разиграва от прокълнатите призраци по време на Кървавата луна, героите минават през грозни лични драми, ескалиращи от време на време до някоя и друга размазана на пода глава. Hammer Smashed Face. Няколко бройки. Едната – от любов. Честно, заклевам се.


Физическият терор диша във врата на Texas Chainsaw Massacre, жертвоприношенията са свирепи и слепи, свинщините - безобразни и покъртителни. А животинските писъци на Sarah Paulson ще накарат слюнката да потече по кучешките ти зъби. Шегувам се, сигурно по това време вече ще си преосмислил дали да не пропуснеш вечерята, след като си видял как семейство надрусалки (леле, колко благини си гледаха на домашно тези нечовеци) белят бедърцето на Adina Porter като банан и директно късат месо от него С ВИЛИЦА. Защото са културни.


За фенките: задължителният eye candy – Evan Peters отново намира своето място в историята. И го убиват. Два пъти. Ама си го заслужава, защото пак не се въздържа и се заби с една от мацките... окей, де, лелките, за да сме по-точни.  Интересната изненада от 5-ти сезон - Lady Gaga – също дзаква за няколко серии. Жалкото е, че персонажът ѝ е колкото интересен, толкова и пренебрегнат от сценаристите. Очаквано се появяват и други познати физиономии - Kathy Bates, която тотално изфъсква и се превръща в диво психо (с невероятно яки предни зъби), зеленооката котана Lily Rabe и върколакът Wes Bentley, който не прави нищо съществено, както обикновено.   









Към последните серии изплува и още една от връзките между отделните сезони на AHS. Но не се подлъгвай, пъзелът все още е в много разглобено състояние. Също като повечето герои в края на Roanoke.






  

  Хайде, приятелю, не си губи времето повече. Луната е жадна за кръв, факлите на неживите отново бродят из гората, търсейки жертви и... някой чука на вратата. 
 

Смееш ли да я отвориш?


Thursday, December 8, 2016

Обичам си арт хлапетата...

... давещи се в пластмасовите си вътрешности, разкъсвани от бесни алигатори. :)




-Аз съм най-антиарт човекът, когото познаваш. – констатирам с равен тон, при което с периферното си зрение улавям как очите на колегата се надуват до толкова, че в тях започва да се отразява луминесцентният блясък на лампите.

Ти знаеш ли защо на мъпетите очите са толкова големи? Ми и на теб да ти вкарат юмрук отзад, и ти ще си така... Пардон, отклоних се.

-Ти, дето рисуваш по хора и отделно някакви други неща... Как така не си АРТ?! – човекът дава накъсо. Нормално. Вече е късно, пред нас няколко бели престилки глождят труп (ПРЕПАРАТ, както казват по-горните в университетската йерархия), в дисекционната смърди на стерилен формалин и безразличие.  

Не мога да сдържа усмивката си
-Да, човече.


 Защото онези пародии на форма на интелект изкормиха и изнасилиха понятието арт. Написаха го на парче велпапе от кашон за вафли Боровец и си закачиха етикета. С кабърчета. За тлъстите задници, които им стоят на раменете. Точно онези дразнещи лайненца с претенции за начетеност (макар че освен „Здрач“ и „Дневниците на вампира“ в библиотеката им фигурират само „50-те нюанса“ плюс „Лолита“ – ей така, за класа); онези, които слушат всякаква музика, ама само ако има official video и 50k + вю-а. Същите, които имат мизерна страничка в мрежата – ~тъпо-гъзе~’s photography, но няма кой да им светне кратунките, че шибаният обектив се насочва към обект, а не към малоумните им ококорени мутренца.
Те ще се опитват да издрискват по 7 думи на ред, без логичска или каквато и да е натовареност и ще нарекат това  поезия в проза. Ще се събудят някое нещастно утро и ще решат, че са оплодени от Вдъхновението, ще изтърчат и ще опорочат някое платно с десет безразборни лекета боя. После ще претендират за дълбокомисленост. За емоционалност. За Арт.

За вниманието ти!


Те ще харчат стотици левове в мола в опит да поддържат своя Арт имидж, приятелю, докато ние с теб ще пестим стотинки в буркани от лютеница с надеждата, че някой ден ще можем да си позволим качествени бои, първа употреба инструменти, класическа пишеща машина, която не заяжда, лъскави винили, разгрухан ван, който да побере цялата тайфа, и лято със среднощно сърфиране в открития океан покрай плажовете на Австралия...


Monday, October 24, 2016

Ани Цолова е тъжна в понеделник


Boa noite, amigos. Не требваше да зарезваме тази Велика Идея-НайГолямотоСписание. Вероятността тук да се появи нов пост е колкото вероятността да има НЕтъп концерт в България. Скоро Макс и Игор ще бъдат в София. Не че те са НЕтъпи, но все пак - новият пост дойде.
Какви сериали съм гледал последните месеци, Кой ще стане президент на България...отговорът на тези въпроси ще бъде разкрит в следващите редове






Dominion
Държава: САЩ
Година: Интересува ли го някой, сериозно? Виждате, че е на syfy

Като гледа човек постера, вижда 2 дрисъка. Човек с пистолети срещу говедо с криле и сабя/меч/квото е там. Какво би могло да бъде това? Ангели, батенце. Човечеството е в безмилостна война с ангелите. Хиляди, милиони филми показват вампири, дяволи и демони, тука воюваме с ангели. Тва като 90-те години, уж комунистите беха лошите, немаше ток, немаше кво да се яде, а се оказа, че сините са още по-големи отрепки. Да не политизирам блогчето. Обратно към сериала. Доколкото видях/разбрах от първи сезон (да се има предвид, че гледам сериали не много съсредоточено и често дремя гледайки) дългогодишна война между ангелите и нашия вид е оказала пагубни последствия. Хората живеят в някакви гигантски затворени мегаполиси, не можеш да излизаш навън, а вътре животът не е особено розов. Не е никак розов. Досадата ескалира още във втори епизод с третокласни фентъзи клишета като ‘’Избрания, който ще спаси човечеството’’ и подобни. Въпросният Избран е прост войник, ужасно слаб актьор и влюбен в дъщерята на Сенатора (ръководителят на мегаполиса). За зла беда мизерен дрисливец също се точи на мацката. Има от всичко по малко - интриги, задкулисни игри, ангели, които са на страната на хората, хора, които са на страната на......кого? еба ли го
Има и просто Тъпаци, които слушат гаден прогресив метъл и са за куршум в главата! Сериалът е based on някакъв педерастки филм, който няма да гледам никога (Legion 2010), но за щастие loosely based on или както там се нарича, свободна интерпретация некаква
Честно казано, след първи сезон, оценката ми е по-скоро Да. Тъпичък, но се ядва.Добре знаете кога ще гледам втори сезон: Когато Локото влезат у шампионската лига


Избрания.....безобразие



Into the badlands
Американски от 2015, НЕ е на syfy

нашият е китаец, който ги оправя по 20 наведнъж
и си води порно дневика с татуси на гърба
Подобно на горното, ама по-готин. Отново колапс на цивилизацията и back to the primitive. Пълна скука ще кажете, НО: готиното тука е, че след поредната война, чума, откритие на Професор Стаменов или каквато педерастия е станала, половината от малкото оцелели....са майстори на бойните изкуства! И се колят с мечове безмилостно. Битките не са лоши като за тв дрисня и НайВажното: има жени, които като видят мъж, искат да му отрежат топките...и в повечето случаи успяват. КУР за анти-феминизма.

лошата мацка, искала да стане порно старлетка, Juelz Ventura  я победила на кастинга...какво да се прави









Broen/Мостът/The Bridge





Ха, както казва Диомета. Шведско-датско крими. Хората, които четат доста нашумелите Ю Несбьо, Лейф Першон, Стиг Ларшон и тн, са наясно какво може да се очаква. Много ми хареса тази продукция и тук би трябвало да млъкна, щото в този блог се пише САМО за тъпи неща. На границата между Швеция и Дания, която е мост (това го научих от сериала, хаха) е намерен дамски труп. Не е съвсем ясно в чия юрисдикция е убийството и мъдрата Милиция взима Соломоново решение. Датски детектив и шведска ъъъъъъ, детективКА заедно ще разследват случая. С хода на разследването, историята се заплита, става ясно, че имаме работа с Галфон, който е ядосан на доста хора, а под носовете на супер ченгетата умират бедни души, които не са направили нищо на никого. Едно от нещата, които харесвам в скандинавските филми: Наркоманите и отрепките, които показват в некакви забравени от Господа места. 90 процента от чара на сериала щеше да липсва, ако не беше убийствената инспекторка-Социопат, която е нашият главен герой. Няколко пъти си мислех: ''това е направено за мен. Тия ме познават и са го написали като за мен''. Впечатлен съм искрено. Скоро в гудрийдс прочетох възклицание от една дама: Абе защо в скандинавските крими-трилъри, ченгетата са такива Задници? Хаха, гледайте сериала, а най-добре не гледайте нищо! Въпреки (да бъдем реалисти) баналната развръзка, добрият вкус в устата си остава. Има втори и даже трети сезон, както разбирам, но вместо да ги свалям от замунда (която някой ПЕДЕРАСТ прееба!) отивам да се запозная с Лейф Першон и Ю Несбьо. Крайно време е.

мацката е убийствена


На 6 ноември
отидете до близкото училище
и.......без политика в блога
!!!








Saturday, June 4, 2016

Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign


След прочитането на десетки ревюта по повод новия албум, които бяха излети сякаш по калъп и след неколкократно изслушване от понеделник насам, първото нещо което мога да кажа за албума е, че излезе в много неподходящо време. Жегите тази седмица въобще не съответстваха на рифовете примерно в Unchain My Soul и Beast Above Man, като втората заедно с The Eternal Eclipse са ми личните фаворити. Но въпреки това мога да кажа, че албумът е много силен и звучи масивно и феновете не биха били разочаровани. Да, може би това е най-разнообразния им албум, като по-бавните и среднотемпови части заемат не малка част от музиката, но това по никакъв начин не означава тотална смяна в темпото и забавяне както се случи при едни Satyricon примерно, макар че в този момент двете групи нямат абсолютно нищо общо. Странно, но все още се намират хора, които да сравняват Dark Funeral и Marduk и може би имат право, но това може да се случи само при по-повърхностно слушане на албумите на двете групи. А и колкото и да харесвам вторите, в последните си албуми редовно имат поне 2-3 песни, които стоят излишно, докато при тези, които са обект на това писание това липсва, което може би се дължи, че далеч по-рядко издават.
Смяната на Emperor Magus Caligula с Heljarmadr е почти неразпознаваема и вторият се справя много добре с вокалите. А и няма какво да се лъже, в последните два албума на групата, ако има някакви слаби моменти това бяха именно вокалите на Caligula, които звучаха много...хилаво. За барабаненето на  Dominator няма смисъл да се коментира, този човек е машина. Малко ми липсват онези леко странни и леко мелодични включвания на втората китара както примерно в Attera Totus Sanctus (2005), което по никакъв начин не означава, че Lord Ahriman и Chaq Mol са изсвирили нещо ей-така. Лично на мен ми направи впечатление, че може би има едно леко завръщане към звученето на блека от втората половина на 90-те, което го приемам за плюс. А и традиционно добрата обложка на Necrolord допълва това усещане. Като цяло албумът звучи точно както за 2016 г., звука е добър, но не прекалено модерен, но от друга страна има я и атмосферата от края на 90-те. А и като вземат добрите албуми на Nordjevel, Kvalvaag, Svartelder, сплита на Drudkh/Hades Almighty, както и Dark Funeral, добри неща се случват тази година в блек метъла.


Оценка: 8,5/10


Tuesday, May 31, 2016

Дрислив репортаж

1-ви юни е ден на Детето! Добър вечер

С едно такова ''чуждо'' чувство в душата ходя 2 пъти в годината на концерт. ''Чуждо'', защото Кур за концертите! Това е ясно. А пък за тези в София-още по-голем Кур. В комунистическите постройки ''Христо Ботев'', ''Фестивална'', Зимен дворец и подобни, да гледаш Айрън Мейдън, Слейър или баба им на Слейър, е пародия.....в повечето случаи е пародия. Така се случи, че преди малко гледах/слушах Anthrax и Slayer в една такава неадекватна сграда. Осъзнах, че когато си бил на няколко добри концерта, ставаш нещо придирчив. Да, групите са ОК, дават всичко от себе си, но......тоя Тъп звук в тия Дрисняни софийски зали. Има ли смисъл да се повтаря една и съща грамофонна плоча? Чувството е малко нелепо, защото не гледам нито Anthrax, нито Slayer за първи път. Знам, че ако всичко е като хората, концертът ще е много по-як. Но не може всичко да е като хората. Щото сме в зимния дворец. Време е да пускам Umberto Lenzi

Wednesday, May 25, 2016

24-ти май 10 години по-късно


Това писание няма за цел да показва примерно как ние които завършихме преди 10 години сме по-добри или повече от днешните...лапетии. Всъщност си е едно дърташко мрънкане, как са се променили нещата с годините. Самата идея дойде още преди може би 2 години, когато слушах как едни току-що завършващи разсъждаваха за живота и бъдещите си творчески планове. Но смятам, че сега е по-подходящо време тъй като имам някаква годишнина от завършването, а и продължавам да слушам подобни умотворение на абитуриентите...всъщност кой ли го интересува това, но пък защо не да не ги нахраня. Пределно е ясно, че сега им е много по-лесно, и това го казват самите преподаватели, от когато аз бях в гимназия, но от друга страна, вероятно и нас ни е било по-лесно от тези, които са 10 години по-големи от нас, макар че разликата беше доста по-малка. Само ще спомена, че когато аз завършвах да имаш телефон цветен, с 5-6 песни (може и малко повече), що-годе различаваща някакви форми на снимката камера, си беше ОК, които все още се правеха за спомен, не за социална мрежа, така че телефоните се използваха главно за СМС-и и разговори. А и все се теглеха чрез СМС-и мелодии и някакви картинки, което смятам да не го коментирам. Но нека започна с нещата подред, с фрази, които са изречени от завършващите, съответно с мой пенсионерски коментар:
-          Еее, човек, мина най-после това училище, започва живота – еми да, живота започва, т.е. сам да се грижиш, да плащаш сметки или поне ако имаш късмет още 5 години в университета да имаш живот (признавам си, аз имах този късмет). Училището реално е най-лесното нещо от живота на един подрастващ или поне от по-лесните неща. Друга работа освен да учиш нямаш, това е самия факт, ако някой има друг аргумент за това, насреща съм да спорим по темата;
-          За какво ми е да уча в университет, само хабя пари – след като завършиш и седиш в някое кафене, цъкаш белот и в паузите си дръпнеш някой коз, а в петък и/или събота вечер някоя линия, реално пак хабиш парите на родители си и все така за нищо не ставаш. Естествено това не важи за децата, които нямат просто такава възможност, затова и не продължават да учат. И това е едно от нещата за които съм благодарен, че имаше много мои връстници, които бяха по-кадърни и знаещи от мен, но нямаха възможността да учат, а аз имах. Макар, че някои от тях след време се хванаха едновременно и на работа и да учат и двете успяха да бъдат добре. Ясно е това, че висшето образование не дава работа, примерите са много, но и не е излишно, най-малкото поне някакви знания може да натрупаш, че и контакти да създадеш;
-          Синдрома „Под прикриетие”- признавам си, гледал съм точно епизод и половина от този сериал, мегатъпня. Но за 16-17-18-20, че дори и за някои мои набори и доста по-големи от мен, това е сериала-майка, показващ истинското лице на живота и как да се живее. Явно да бъдеш курва и дилър е върха на сладоледа. Всъщност цялостното ни общество има такова единомислие, за което има вина и чалгата, като мислене и влияние което има. Нормално си е да искаш да бъдеш такъв/такава, след като виждаш всеки ден такъв начин на живот по телевизора, телефона, щях да напиша и вестника, ама се сетих, че кой ли от важащото написаното тук чете подобно нещо, вижда как се толерира да бъдеш такъв;
-          Даването на абсурдно, ама наистина абсурдно много пари за бал – темата е наистина много обширна, но нека започна първо с изключението. Последните години от няколко училища завършващите дават парите, които са отделили за костюми и подобни неща на деца, които нямат възможност да имат подобен празник, най-често от домове, което е много похвално и показва, че има неща далеч по-важни от целия кич. Което води до самия кич. Да, ясно е, че родителите трябва да покажат, че тяхното „гардже” е най-хубаво, като му угодят с най-хубавата рокля, прическа, кола, разни там атрибути и други такива, до такава степен, че да заприлича на чалга дива от към края на 90-те-началото на века. И това нещо е повод за гордост на цялата рода, един вид да имаш един парцал, леко разкроен, от който да ти личат всичките сланини, нищо, че си на 19 г., кошер на главата и всико това за 4 цифрена сума и то немалка такава. Това е за момичетата, за момчетата е с една идея по-лесно, някакъв костюм и това е..НО и задължителен ланец, обици с изкуствено огромни скъпоценни камъни и други подобни средства за привличането към магнит. При условие, че този костюм/рокля едва ли ще бъдат облечени друг път, а дори и да не се наложи, вече няма да стават, а и няма какво да се лъжем, ще бъдат наклепани в ресторанта поне от торта и/или някаква пиячка, цялото занятие е абсолютно излишно. И да, и на моя бал пръснах сума ти и пари за костюм, дрехи и аксесоари, но реално като се замисля, част от дрехи, които си купих (хубаво, хайде, купиха ми ги нашите) тогава и сега ги нося, костюма съм го дал на баща ми, обувките се наложи още няколко пъти да ги нося, т.е. пак имаше някаква полза. Което ме подсети за обувките, няма толкова неудобно нещо. Че цялата идея за едно такова разточителство, на цената на една неголяма сватба е абсолютно излишно, няма лошо да се уважи детето (дете си е, няма какво да спорим), но чак толкова хайде стига...;     
-          Уфф, един път да завършва и да ме приемат някъде, да се махна от тоз убития град - ...в който ще се връщаш да си пълниш бурканите и ракия, че да си избухвате в общежитието. Този пример е леко неразбираем за хората от по-големите градове или тези, които продължат да учат в същия град, което ми напомня за една реплика от колежка, която е от Варна и беше ходила до София  - „София е истински град, а Варна бахти селото, докато тръгнеш от единия край и вече си в другия”. Ето колко е различен погледа на хората, но да се върна отново към темата. Ясно е, че след като си от малък град и целият ти живот е минал там, искаш да отидеш в „големия” град, за където най-вероятно имаш огромни планове. Мога да кажа почти със 100% сигурност, какво ще стане. Първи курс, нови хора около теб, т.е. колеги, нов град, я общежитие, я квартира, може и с хора, които не познаваш, може и не. Първи студентски партита, първи контролни, първи курсови, първи генг бенг, млада си, звезда си, свежа плът, мутрички, наркотици, як купон, чат-пат лекции, повече упражнения (не за друго, просто са задължителни), ядене на стол, 8-ми декември, повече от всичкото горе, край на семестъра, имаш долу-горе свестен текущ контрол, даващ ти надежда за вземане на изпитите, хванала си си гадже от 3-ти курс с БМВ, играещ го мутра (или познат на такъв). Връщаш се празниците, виждаш се с бившите съученици, лафче това-онова, еле седнеш малко да четеш за изпита, за НГ си някъде. После сесия, я я вземеш, я не, свършва, започва новия семестър и всичко по реда, идва пролет, съответно това-онова, лятна сесия, еле взимаш я някак си. Лято е, работа някъде по курортите, тотален разгул...и отново е време за университета. Обаче с една разлика, вече си втори курс, втора ръка и ти свърша звездеенето (може максимум до 3-ти да продължи), уморяваш се от постоянните студентски партита, вероятна работа, контролни/курсови. Това е за момичетата, за момчетата е по-просто – просто нямаш приятел с БМВ и си от другата страна на генг бенга, пък реално до 4-ти курс можеш да си звезда. С този пример имах предвид, че в момента в който отидеш в големия град и университет, животът ти няма да се подреди с магическа пръчка и може от града от който си да е убит, но вероятността и ти да си убит/а, не е по-малка.


Спирам до тук, защото май нещата отиваха към хейт, но така го виждам аз. Нито моя бал беше нещо невероятно, нито студентството беше и като цяло живота след гимназията, но реално бях доволен, че я завърших, приеха ме, завърших университет и през цялото време, каквито и да е представи да съм имал за живота, винаги е ставало обратното и се е показвало колко греша. Сегашните абитуриенти трябва да го разберат това, не казвам, че и училището е най-якото нещо е живота на човек, достатъчно много хора се радваха, че се отърваха и реално е имало за какво. Не казвам, че и всичко написано е вярно и точно, това е все пак субективно мнение, което май отговаря на истината...   

Monday, March 7, 2016

Ivar Bjørnson & Einar Selvik's Skuggsjá - A Piece For Mind and Mirror


Започвам малко в страни от темата, но е странно как фолклора на една държава на хиляди километри от тук повече ми харесва и го чувствам по близък до себе си отколкото своя роден. И не, не съм някакъв обезумял фен на всичко що е норвежко, огромен фен съм на музиката, която излиза от там, но до там. Може би факта се корени в това, как нашия фолклор беше принизен до някакво чалгарско ниво, а това което уж трябва да минава за такъв вече е някакъв естраден вариант от хора като Слави Трифонов (и за двете важи), но до тук спирам с темата, защото има много какво да се каже, а това писание не е предназначено за това.
Няма какво толкова да се обяснява, пуснете си този албум, това е честна музика необременена от ежедневните проблеми и градската простотия. Много е далеч също и от онези весели фолк групи, които основно пеят за мискинуване и пиене, т.е. пикник музика така да го кажа. Да обяснявам кои са Ivar Bjornson и Einar Selvik няма смисъл, в интернет има достатъчно много информация. Тук много повече е заложено фолк звученето, отколкото блек метъла. Не че няма и блек, но той е просто една малка част от цялостната музикална картина, където още има и прогресив, пост-рок, ембиънт, но както казах всичко е толкова еднородно, че е трудно да се определи стила на проекта. Като музикална насоченост бих казал, че има малко от последните албуми на Enslaved, Warduna (макар че малко съм ги слушал), донякъде Solstafir, че дори и малко Burzum, но от периода 2010-2012. Да отделям внимание на отделени песни няма смисъл, самият албум, колкото повече тече във времето, т.е. песен след песен, толкова по-добре звучи и влиза под кожата. Трябва да се отбележи, че освен традиционните инструменти за рок/метъл и фолк, има и такива които даже не мога да им кажа имената, които придават още по-голямо богатство на цялостната атмосфера. Всъщност колко и да се опитвам да опиша с думи това което е в албума, толкова бих би дал грешна представа за реалното звучене и атмосфера. Понякога музика просто трябва пусне да се рее, а ти да се наслаждаш и потапяш в нея и най-важното да допуснеш да потънеш в нея, без да даваш важност на ежедневните грижи. За всичко друго има Urgehal ;)

P.S. Давам бонус към оценката заради обложката, Costin Chioreanu е неземно талантлив…

Оценка: 9,5/10

Saturday, January 30, 2016

ABBATH – SOFIA – 26.I. – MIXTAPE 5

Или иначе казано идиотизма/кретенизма на българския фен в действие

Не знам как може да се пише репортаж/наблюдение за някой концерт, след като по всякакъв начин вниманието от ставащото на сцената се отклонява от простаци, дошли да развалят удоволствието на хората около тях. И далеч не говоря само за една определена постъпка в края на концерта, за която ще стане въпрос по- към края на това писание, а цялостно държание на публиката. Точно тази публика, която абсолютно си заслужава да гледа всяка година Sabaton, Helloween, WASP и даже да се радва, че свестни групи като Paradise Lost и Amorphis идват често. Точно тази публика, заради която норвежките (и не само) блек метъл групи ще ни заобикалят и трябва да се ходи в чужбина да се гледат. Но всичко по реда си.
Естествено вратите на клуба бяха отворени със закъснение, но това не е изненадващо. Преди това пред клуба имаше един вид блек метъл ревю, където всеки „трю” фен си показваше новия елек, нашивките, льокаше евтина бира и се изживяваше като Юронимъс. След влизането в Mixtape това продължи и се забелязваше, че изключително малко хора бяха дошли на концерт на дългоочакван музикант/група, т.е. имаха онази искрица в очите, която обикновено се вижда. Но както и да е, след показното представление на феновете, The Revenge project започнаха точно в предварително определения час. Не е тайна, че не съм най-големият почитател на българските групи и, честно казано, голяма част от тях дължат популярността си на подкрепата на своите приятели, което за съжаление скрива колко са им реалните възможности (т.е. никакви). Но точно на бургазлиите съм огромен фен и мога да кажа, че след близо 15 години те са най-добрата българска група за мен. За съжаление имаха малко отделено време. Рядко имам възможността да ги гледам, но дори и този половин час беше удоволствие за мен. Надъхано, технично и добро свирене, добър звук, яка музика. Тази група заслужава да има повече възможности да свири на голяма сцена. Краткият им сетлист беше сравнително разнообразен, имаше по нещо от всеки албум, като поне за моя приятна изненада изсвириха едноименната песен от излезлия миналата година Figment Paradise. Липсваше тоталният хит 1000 voices, но така или иначе нямаше да се впише сред останалите по-бързи парчета от сета. Нямаше да се разсърдя, ако имаше повече песни от първия албум като Sunrise is Black, A Destiny Forlorn или Unreal is my Trip, но това са едни бели кахъри. Достойно и качествено подгряване.
Тук е времето да кажа и няколко думи за самия клуб. Mixtape е в момента перфектното място за концерти до 800 човека публика. Не се чувстваш като в лисичарник, има достатъчно място, звукът е ок, така че всякакви критики за избор на място за концерта са абсолютно излишни. Странно беше само, че докато на Revenge звукът беше много добър, на Abbath колкото повече минаваха песните, толкова повече се влошаваше, като дори не можах да разпозная, че са свирили Solarfall.
И така дойде времето за главните действащи лица на вечерта Abbath. Нарочно казвам лица, защото въпреки, че група носи името на този така весел норк, там е и King, едно от най-разпознаваемите и важни лица в норвежкия блек последните 15-тина години и лично за мен (и абсолютно обратното на трютата) създал най-добрите албуми на Gorgoroth. Концертът започна без интрота, без встъпителни речи, без това-онова. Направо от раз с първата песен от албума То war. Да кажа, че King и Abbath не изглеждат величествено ще бъде лъжа. Всичко беше добре, поне малко след Winter Bane, когато се изсипа цялата простащина на българския фен. Откакто слушам метъл съм се опитвал да оборя всеобщото твърдение, че метъл фенът е един пропаднал мизерник, пияница и наркоман с тотално асоциално поведение. След този концерт за съжаление няма как да не се съглася с това. И въпреки всичките писания, че на концерта няма да се допускат лица във видимо нетрезво състояние, имаше не малко такива. Едната половина се изживяваше, както вече казах, като Юронимъс, не се мърдаше и гледаше с презрение ставащото на сцената,подсмихвайки се самодоволно, другата половина, въпреки тениските/нашивките на Burzum и Mayhem, където много ясно си пише „no core/no fun/no mosh, направи всичко възможно да се разграничи от трю вида си и това, което носи. От тук нататък с много малко изключения, може би само на One by One, където като никога нямаше никой да се бута, залива с бира, бие приятелката си (да, и това го имаше, даже почти припадна момичето), ти плюе във врата (и такъв индивид имаше), успях поне малко да се насладя на музиката. А сетлистът включваше всички песни от „Abbath”, Warriors на I и One by One, Tyrrants, Nebular Ravens Winter и така неразпознаваемата Solarfall на Immortal. Публиката беше може би между 500 и 600 човека, т.е. точно колкото да има място за всеки или поне така трябваше да бъде, но верни трю фенове направиха всичко възможно това да не стане. Живи и здрави да са и много евтина бира и дрога да имат. Такова нещо като бис нямаше, може би минута оттегляне от сцената, а когато сe върна, Абат си направи традиционните маймунджулъци. През целия концерт ги имаше, както и техническите проблеми и почти оливането на King с бира. Интересно беше, че за звука отговаряше Jamie Cavanagh от Anathema. Който след концерта беше помолен нееднократно и крайно некултурно да даде сетлист от сцената, след като нееднократно отказване и видимо неудовлетворение, че някой му подвиква като на курва, част от подвикващите взеха да му викат „лайно за какъв се мислиш, я дай веднага, както си ги пазиш за себе си” и други такива. Това от видни български музиканти, свирещи блек, имащи приятели в медиите, които ги подбутват, а те реално нищо не струват. Което довежда и до случая с изцепката в края на концерта, пак от страна на виден български блекър музикант. Всичко това се случи на метър от мен и много ясно видях, както този идиот, всъщност идиотите не са виновни за своето състояние, защото природата ги е създавала такива, а този е някакво междинно звено между амеба и локва. Този плужек, дръпва с ясната цел да вземе пръстена на Абат, като почти го събори, а той беше още с китарата си . Благодарение на бързата реакция на охранителите, не се стигна до някоя мега глупост. След това Абат много точно и ясно го посочи с видимо ядосано изражение, а той се почуства като герой и взе да се гордее.
И така това беше, един поглед на концерт, без да съм медия, която пише тъпи, скучни репортажи, без да съм приятел на този и онзи, след като ми минаха 1000 пъти през главата, заливаха, плюха, викаха и други дейности, без да съм влизал с връзки на концерта, без да чакам групата да се снимам с тях и да се правя на мега трюто. Просто едно изживяване представено през погледа на един фен, отишъл да се наслади на концерт, а се насладил на цялата простотия на българския блек метъл музикант, почти осрал един концерт.



П. С. Някой може да каже, че като искам да не ми серат на главата да бях отишъл на театър, опера или да си седя вкъщи. И може би ще има право…или просто е един от мизерниците, заради които в България няма да има един свестен концерт.