Friday, July 19, 2013

Anima's Anime List of Glory

Доста бутафорно заглавие, а?

Здравейте, геове и гейки. Хорър маниаци и обикновени нечовеци. Нося ви едно прекрасно блог поустче, в случай че сте в настроение за анимета. Вярно е, не са за всеки, но честно казано на нас не ни пука.
Списъкът ми не е обективен и прекрасно го знам. Това са МОИТЕ 10 НайГолемиАнимета. Ако си от хората, дето се обиждат, че тяхното любимо го няма, значи духаш на Сатирката и вероятно не четеш този блог.

Да започваме.


НОМЕР 10



GHOST IN THE SHELL 2: Innocence



Година: 2004
Жанр: сайбърпънк, научна фантастика, съспенс
 Режисьор: Мамору Оши

Освен обективен шедьовър на киноизкуството, GITS 2 е и крайъгълен камък в сферата на ефектите и макар скоро да се навършват 10 години от излизането му, все още не съществува по-добре направена симбиоза от компютърни ефекти и анимация. Историята е по-заплетена от растите на Крис Барнс и диалозите са пълни с философски цитати. Вероятно няма да разбереш филма и не е гаранция, че ще го харесаш. Но ако искаш да гледаш нещо, което е едновременно красиво естетически и ще е предизвикателно за сетивата и ума ти, GITS: Innocence е повече от подходящ.



НОМЕР 9


Ranma 1/2


Година: От 1987 до 1996
Жанр: комедия, романс, слапстик, бойни изкуства
Режисьор/и: Томомо Мичизуки, Цутому Шибаяма

Общо взето, пълната противоположност на горното аниме. Крайно просташка комедия с абсурден сюжет и сравнително плоски герои, която въпреки това е невъзможно да не харесаш. Първо, Ranma 1/2 е на над 30 години, но изобщо не е морално остарял аниме сериал, дори напротив. Класика сред класиките е и модерните хитови дрисни като Naruto и Bleach грабят с пълни шепи от Ranma 1/2. Не е шедьовър като Rurioni Kenshin, например, но и до днес е стандарт сред комедийните анимета. 





НОМЕР 8


GA-REI-ZERO

Година: 2008
Жанр: екшън, свръхестествено
Режисьор: Еи Аоки

Гледах го сравнително скоро, преди около година. Никой не би го сметнал за шедьовър или за нещо супер специално, но мен ме грабна. Изгледах всичките 12 епизода на един път и краят толкова ме шокира, че с дни мислих само за него. За какво си говорим... Просто имаше нещо обезпокоително в него. Иначе освен историята за две сестри, гигантски чудовища и битки с мотори срещу зомбита, ще се насладиш и на други благини, като прекрасен арт стил, малко, но гениални просташки шеги и забележителен саундтрак.




НОМЕР 7


HELLSING

Година: 2003
Жанр: екшън, биопънк, хорър
Режисьор: Уманосуке Лида

Едва ли има нужда от представяне. Ако си го гледал вече знаеш, че това е едно от НАЙГОЛЕМИТЕНЕЩА изобщо, а ако не си - веднага да го направиш. Алукард е НайЯкиятГлавенГерой в Аниме изобщо, Серас Виктория е цицеста и злобна, Уолтър е НайЯкиятИконом и представата на Японците за Британците е ОТВЪД КУЛТОВА. Мангата, върху която е базирано анимето също не е за пропускане, като OVA-та и различните пълнометражни филми са задължителни.




НОМЕР 6


Fate/Zero

Година: 2012
Жанр: модерно фентъзи, трилър
Режисьор: Еи Аоки

В пъти по-мрачен, тежък за гледане и комплексен сериал от Fate/Stay Night, който е универсално считан за прекалено опростен прочит на визуалната новела. Това тук носи едновременно духа на Нийл Геймън, Тери Брукс и Лъвкрафт, но с типичната за Япония болнавост и странност. Също така е едно от малкото анимета, за които мога да кажа, че ще се харесат и на тийнове, и на възрастни хора. Сейбър е една от любимите ми фиктивни героини изобщо, злодеите тук са наистина зли, а лабиринтоподобният сценарий ще те държи на нокти през цялото време.




НОМЕР 5



NEON GENESIS EVANGELION

Година: 1995
Жанр: философска рефлексия за Началото и Края, сай-фай, психологически хорър, пост-апокалипсис, мека
Режисьор: Хидеаки Ано...

Първо, това НЕ Е просто аниме сериал. Това е психологически тест. Наричано от едни НайПретенциознотоИПрогресарскотоНещоНаСвета и чисто и просто най-доброто аниме от други, Neon Genesis Evangelion е вероятно най-обсъжданото аниме изобщо. Печелило е редица награди и критиците му се кланят доземи, така че работата е ясна. Аз съм някъде по средата. От една страна смятам, че NGE е изключително успешен експеримент и лесно мога да се причисля към фенбойчетата. От друга и на мен леко ми дойде в повече прогресарщината му на места. Иначе анимацията му е ПОКЪРТИТЕЛНА за времето си, макар и силно ограничения бюджет, битките са разцепващи и героите са добре раздвижени. Историята трудно може да бъде наречена история, тъй като цялото нещо е купчина метафори и препратки към библейски откъси, лични драми на режисьора (претърпява няколко депресии и кризи докато работи върху NGE) и неща, които все още никой не знае КАКВО са. Героите са три 13-годишни деца, които насила биват карани да управляват полу-органични гигантски роботи, за да се борят с Ангелите - неизвестни по произход извънземни същества, които искат да унищожат човечеството. И трите деца са със сериозни психични отклонения: Shinji (момчето) страда от панически атаки, смущение на личността и проблеми с общуването. Asuka е нарцистична, с нестабилно его. Rei страда от аутизъм, самоубийствени тенденции и шизоидно разстройство на личността. Абе, забавен филм. Както казах, тест е. Може и да ти хареса, може и да го намразиш, но ще го запомниш, обещавам ти.

 А, и още нещо. Миналата година тръгнаха слухове, че Холивуд планират да направят игрален филм по Evangelion. Да се смея ли, да плача ли... Ясно е колко ще се справят. Кур за Холивуд.


НОМЕР ЧЕТИРИ





KIDDY GRADE

Година: 2002
Жанр: сай фай, комедия, трилър, екшън
Режисьор: Кейджи Гото


Ето и нещо по-позитивно, но не по-малко експериментално. Първото нещо, което ще видиш, е адски детската отваряща песничка и двете сладки главни героини-рецепционистки, които ще пускат бъзици. Но не всичко е такова, каквото изглежда. Очаквай шедьовърски сюжет, много обрати и не се изненадвай, ако се влюбиш в това аниме и го гледаш няколко пъти от-до. Аз съм го правил вече. Ако не обикнеш Kiddy Grade, вероятно нямаш душа.




НОМЕР ТРИ



PAPRIKA

Година: 2006
Жанр: съспенс
Режисьор: Сатоши Кон. R.I.P

Шедьовър на шедьоврите е слабо определение за Paprika. Първо, със сигурно си гледал леко прехваления Inception. Ами, нека кажем, че сюжета му не е толкова оригинален, колкото някои хора си мислят. Не е грабил малко от Paprika, гледай го и ще се увериш. Второ, това е последният филм на ВЕЛИКИЯ Сатоши Кон, който умира през 2010 година. Базиран е върху 90тарския японски роман със същото име, но не само че надхвърля книгата, но и я допълва. Разказва се за психиатърката д-р Ацуко Чиба, която помага на хора с психични разстройства,  като влиза в сънищата им. Там, в света на подсъзнанието, поема нейното по-необуздано и весело алтер-его с име Паприка. Един ден при нея идва детектив, който е обезпокоен от един от сънищата си, който се връща при него всяка нощ, но част от него липсва... И започват приключенията. Paprika също така необяснимо за мен е много добре познат на всякакви филмови разбирачи, които уж не се интересуват от аниме. Значи има нещо в него. 
А, и често когато някой ме пита тъпия въпрос "Кой е любимият ти филм?" аз му отговарям "Ми не знам... Сигурно Paprika"...



НОМЕР ДВЕ



KASHIMASHI: GIRL MEETS GIRL

Година: 2006
Жанр: романс, комедия, драма
Режисьор: Нобуако Наканиши


Това не е типичният училищен романс и има повече слоеве, отколкото някой би си помислил. Зад обичайните аниме архетипи и абсурден сюжет (след като момче остава с разбито сърце, то бяга в планината и бива ударено от извънземен кораб, което го трансформира в момиче) се крие една трогателна история, с която даже и аз не се наемам да се ебавам. От там е и толкова високо в списъка ми. И ако си мислите, че краят на Изкуплението Шоушенк те кара да се чувстваш добре, то тогава Kashimashi е ултимативният фийл гууд филм. 





И така... НайГолямотоАниме на всички времена според Анима...


НОМЕР 1


KARA NO KYOUKAI: THE GARDEN OF SINNERS

Година: седем пълнометражни филма, които излизат в периода 2007 - 2009
Жанр: Трилър

И ето го, анимето на аниметата според ваша скъпа Анима. Седем отделни филма, разказващи история в разбъркан ред стил Memento, за убийство и едни други неща... Kara No Kyoukai е модерен шедьовър във всеки шибан смисъл на думата и за разлика от Evangelion не може да бъде наречен претенциозен. 
Арт стилът е недостижим и такъв ще си остане още дълги години, Ryougi Shiki е героиня, която е толкова истинска, че ще те накара да изтръпнеш, а историята е написана с размах, който и до днес не съм виждал в друго аниме. Да, дори и останалите 9 посочени тук не могат да стъпят и на малкия пръст на Kara No Kyoukai. 


И това е... В други дни вероятно бих ги подредил по друг начин, като изключим номер едно.. И настроението е фактор. Сега ви пожелавам Лека нощ.

No comments:

Post a Comment